Új koronát kapunk!

2015-ben elindul minden idők legnagyobb pénzcseréje Svédországban. Háromszáz millió bankjegyet és két milliárd érmét hoznak majd két lépcsőben forgalomba, a maiak kivonásával párhuzamosan. Sokak számára bizonyára meglepő módon: az új bankjegyekre nem kerülnek királyportrék!

svenskapengar-riksbankenA Riksbanken, a svéd nemzeti bank, 2008-ban döntött a cseréről, s az új bankjegyek és érmék megjelenésének alapvető szempontjairól: az anyagukról, a motívumokról, a színekről és nem utolsó sorban, a biztonsági elemekről.

Az 2011-ben meghirdetett művészeti pályázat eredményeként, 2012. tavaszán Göran Österlund grafikusművész Kulturresan című koncepcióját, valamint Ernst Nordin szobrászművész Sol, vind och vatten elnevezésű elképzelését találták megvalósításra érdemesnek.

Österlund papírpénz-tervének egyik édekessége, hogy az új svéd bankjegyekről lekerülnek a koronás fők. Helyettük öt kulturális személyiség s egy diplomata néz majd ránk a bankókról – valamennyien XX. századi svéd hírességek. A társadalmi egyenlőség szellemében: három nő és három férfi.

A húszkoronáson a rendkívül szeretett meseíró, Astrid Lindgren (1907-2002) arcképe, s egykori lakóhelye, Småland tája lesz látható. Az ötvenes címletet Evert Taube, dalnok, zeneszerző és Bohuslän vidéke díszíti majd. A százasra kerül az egyik leghíresebb svéd, Greta Garbo (1905-1990) arca és az ő imádott Stockholmja, mint kísérőmotívum. Az újonnan bevezetendő kétszázkoronásra a démoni rendező, Ingmar Bergman (1918-2007) képmását teszik, és legkedvesebb lakóhelye, Gotland tájait. Az ötszázas címlet a nagy drámai szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) portréjával jelenik meg, s a vidék képeivel, ahonnan származott: a déli Skåne. A legmagasabb értékű svéd bankjegyen, az ezresen, a repülőgépszerencsétlenség áldozatául esett ENSZ-főtitkár és békediplomata, Dag Hammarskjöld (1905-1961) lesz látható meg a Lappland-ot idéző tájak.

svenskamynt-430

Nordin által megalkotott érmék motívumai az eddigi monarchia-szimbólumok mellett, a svédek természetszeretetére utaló Nap, szél és víz minimalista ábrázolása. Kisebbek, könnyebbek lesznek a fémpénzek, s az egyes, ötös, tizes közé besorol majd egy vadonatúj kétkoronás. Mindegyik saját mintázatot kap a harmadik oldalára, megkönnyítve a rosszul látók életét. A nikkel teljes kivonásával, az ezüstszínt felváltja a rézzel különböző arányban ötvözött acél, s arannyal futtatott tízes, akárcsak most. S megőrizve a többszázéves hagyományt, minden ‘peng’ a király arcképével jelenik meg ezentúl is.

A Riksbanken két lépcsőben: 2015. és 2016. októberében hajtja végre a pénzcserét. Az új pénzek bevezetésével párhuzamosan a régiek is érvényben maradnak, még kilenc hónapig. A forgalomból kivont bankjegyeket elégetik, az érméket pedig, a beolvasztás kötelezettségével, fémhulladékként eladják. Az első lépéstől az utolsóig kilenc évet igénybe vevő teljes pénzcsere összköltsége 150 millió korona lesz.

Forrás és képek: Riksbanken

Kapcsolódó korábbi cikkek:  Így adózunk mi!  –  A nyugdíj is adóköteles
.

MUNKA és GAZDASÁG kategória. Új koronát kapunk! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva