svéd munka : építőipar

2022-ben rengeteg új alkalmazottra lesz szüksége a svéd cégeknek és intézményeknek! A gazdaság élénkülése már tavaly elindult: a corona-pandemia által korábban kiütött termelők és szolgáltatók magukhoz tértek, idén pedig számíthatnak arra, hogy a kereslet tovább nő. Hogy a visszatérő konjunktúrával képesek legyenek lépést tartani, több munkatársra lesz szükségük. Lehetünk optimisták: sok éve nem láttunk annyi meghirdetett poziciót, mint most: országszerte közel 200 foglalkozási területen 153 112 állás vár betöltésre !

E sorozat első, átfogó cikke utánnézzük tovább az ígéretesebb ágazatokat: ma, az építőipart, mely 24 különböző szakmát fog össze. Svédországban most 2 351 helyen4 359 pozicióra várnak pályázókat. Nem csak férfiakat, de nőket is! – Det här yrkesområdet behöver utbildad personal och speciellt kvinnor. – írja honlapján a mukahivatal.

Először röviden a lakhatáshelyzetről, mivel több tekintetben is fontos dologokra enged következtetni – az építőipart illetően is. (E témáról, egy külön cikket tervezek írni)

Svédországban 4,8 millió háztartás van (2020, scb.se adat). 2 millióan élnek családi házban (småhus, villa, radhus); 1,9 millióan tulajdonosai a házuknak (ägande rätt), kis részük bérli azt. Társasházakban (flerbostadshus) 2,3 millió ember él; közülök 1,4 millióan bérlik a lakásukat (hyresrätt), s majdnem 1 millióan tulajdonosai annak (bostadsrätt), változó nagyságú (akár többszázas) lakásszövetkezetekbe (bostadsrättförening) tömörülve.

Átlagosan 42 négyzetméter lakhely jut egy lakosra! Ez – és a komfort magas foka, igen jó minőségű lakásállományt jelent világviszonylatban. Alapelv, hogy a háztartások minden tagjának jár egy saját szoba, egy nappali, konyha s más közös helyiségek. A klimatikus viszonyok és az ebből, meg a társadalmi kultúrából adódó életmód fontos helye a tágas, minőségi alapanyagokkal kialakított, jó műszaki állapotú és igényesen berendezett lakhely.

Svédországban mind az új építések, mind a felújítások száma is nagy! Az első az alapanyagáraktól és a vásárlók bankhitel-lehetőségeitől függ. A felújítás viszont államilag dotált, s jóval kisebb a kockázat is.

Az új építések száma magas. 2017-ben összesen 48 227 új lakás készült el, 14%-kal több, mint 2016-ban. 2021. első negyedében 16 000 új lakás építése kezdődött el, 24%-kal több, mint 2020. azonos időszakában! Ebből 2 700 volt a saját bostadsrätt, 13 300 pedig, a bérlakás (hyresrätt), 31%-kal több, mint 2020. első negyedévében.

A renoválások, átépítések iránt is óriási a kereslet, mivel ezzel mind a megrendelő, mind az építő jól jár, miközben kifehéredik ez a korábban itt is szürke ágazat… A kormány mindkettőt ösztönzi: egy ötletes költségjóváírással (ROTavdrag) dotálja a lakástulajdonost: a munkadíj összegéből 50 000 ezer koronát, a pandémia éveiben 75 000 koronát (!) ír jóvá nála az adóhivatal útján az állam! 2021-ben rekordszámban vették igénybe ezt a kedvezményt, mintegy 1,5 millió lakás-, vagy háztulajdonos.

A svéd építőipar már évek óta, s most a pandémia ellenére is pörög! Nem csak a dinamikus lakásépítési- és felújítási programok miatt, de a nagy állami- vagy magánprojektek okán is… amilyen például a stockholmi metró új vonalának, vagy új kultúrális létesítményeknek és szállodáknak az építése. Az ágazat nagyjából 247 900 embert foglalkoztat országszerte. E pillanatban 4 359 hely vár betöltésre, s az idetartozó minden (24) szakmai területen tudnának felvenni munkatársakat. Sokat!

Milyen szakmákban és hol jók a munkalehetőségek? Itt megtalálod a telejs listát! Elsősorban a fával dolgzóknak kedvez a helyzet: 836 állásba keresnek ácsot (snickare)! 329 kőműves (murare) és burkoló (plattsättare) hiányzik, s 243 festő-mázoló (målare) szakembert is várnak. Közel 100-100 szabad állást kínálnak a víz-, és fűtés-szellőzés szerelőknek (VVS), s kínálkozik 94 épületbádogos (byggnadsplåtslagare), 84 betonelemszerelő (betongarbetare), 39 parkettázó (snickare, golvläggare), 38 tetőfedő (takläggare) és 17 épületszigetelő (isoleringsmontör) állás is. 115 trepmunkást (anläggningsarbetare) keresnek az közlekedési beruházások (utak, hidak, metró) építését végző cégek.

A legjobb lehetőséged Sockholm régióban van, ahol 53 000 szakember dolgozik az építőiparban, de 570 a szabad állások száma! Västra Götaland és Östergötland szomszédos régiókban a meglevő 52 500 dolgozó mellett 437 szakember hiányzik. Skåneban a közel 30 000 alkalmazott mellett 229 munkatársra van még szükség. Lényegesen gyengébb a helyzet két déli régióban, Blekinge, Kronoberg területén, valamint Jämtlandban, ezekben csupán 25 és 53 közötti a pályázható helyek száma.

Szakmai alkalmasságodat és tapasztalataidat jó, ha bizonyítványok mellett, referenciákkal is alá tudod támasztani. Növeli az esélyedet és jobb besorolást ad, ha beszélsz svédül, legalább alap szinten (B1).

Ha a jövedelmi viszonyokat nézzük, az látható, hogy összességében a 24 szakmmai területen, a legtöbben brutto 33-34 000 koronát keresnek. Az a 10%, amelyhez tartozók a legkevesebb pénzt kapják, például a fiatalok vagy kezdők, brutto 26 200 koronáról beszélhetünk. A legtöbbet kereső 10%-hoz tartozók pedig brutto 39 100 koronát vagy ennél többet is kapnak.

Mint a legtöbb foglalkozási ágban, az építőiparban is évente legalább egyszer van lehetőséged a helyzetedről és a fizetésedről tárgyalni a munkaadóval. Ilyenkor, csakúgy mint a felvételi tárgyaláskor, fontos számodra, hogy legyen melletted egy szakszervezeti vezető! Akkor is, ha van irányadó kollektív szerződés – de mindenképpen, ha egyéni alkuban vagy. A fizetés mellet, a legtöbb helyen sokat jelentenek vagy egyenest kötelezően adandók egyéb juttatások, mint a megfelelő pihenőhely, ingyens meleg vagy hideg ital, védőruha és védőfelszerelés, egészség-gondozás (edzőkártya)… / forrás: arbetsormedlingen.se


Ha a terveid vannak Svédországban, itt szeretnél letelepedni, dolgozni vagy vállalkozást indítani – munkámmal szívesen állok rendelkzésedre. Biztos vagyok abban, hogy 30+ év munkapiaci, kommunikációs és tanári tapasztalattal a hátam mögött, Neked is tudok segíteni, hogy mihamarabb elérd a céljaidat. Sikeresen.
Kérlek, küldj egy mailt, ha szükséged van személyes infókra, svéd CV-re vagy nyelvtudásra. Online tanítok, egyénileg, lazán, hatékonyan. Välkommen!

.


a SVÉD MUNKAPIAC, MUNKA és GAZDASÁG kategória. Címkék: . svéd munka : építőipar bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva