svéd bértárgyalás – így csináld!

Túl vagy az állásinterjún, jól sikerült, s kicsit fel is lélegezhetsz: hiszen végre tiéd a pozició! Egyetlen dolog van csak hátra: hogy megegyezz a cég vezetöjével vagy a leendő főnököddel arról, milyen feltételek mellett, mennyit fizet majd a munkádért.

Azonban a bértárgyalás kényes pálya, olyan elágazásokkal, amelyekről nehéz tudni, a cél felé vagy attól távol visznek-e majd. Ha svéd tapsztalatok híján vagy, s nem akarod magadat a megérzéseidre bízni, szánj pár percet a következő, megfontolásra érdemes felvetésekre.

Azok közé tartozol, akik számára a béralku amúgy is egy nem-szeretem-helyzet? Valószínü, még inkább így van, amikor először lépsz a svéd munkapiacra. Esetleg már munkahelyet váltasz. Lehet, hogy nem vagy már kezdő a munkaadókkal való tárgyalásban, de egy új országba, egy új helyen – igen! S érdemes ezt figyelembe venned a tárgyaláson. Könnyen elképzelhető, hogy magasabbra értékelted magadat, mint ahogyan a munkaadó lát a bér szempontjából. S lehet az is, hogy bár látja benned azt az értéket, amelyet majd a cég javára tudsz fordítani, de a tulajdonosnak épepn akkor nem áll módjában annyit fizetni, amennyire esetleg számítasz.

A bértárgyalásokon nem tanácsos sem le-, sem felértékelned önmagadat. Mutass önbizalmat, de szerényen.

S most jöjjön tíz, sokak által hatásosnak vélt állítás, amelyek tán megfordultak már a te fejedben is, de amelyeket érdemes volna átértékelned. Mert tetszés helyett ellenérzést kelthetnek egy bértárgyaláson.

1. “Van néhány másik ajánlatom is!”
A taktika ismert – jobban kellek, ha tudják, másoknak is kellek – de a kivitelezés nem szerencsés. Ha így mondod – kockáztatod a sikeres tárgyalást, de legalább is, könnyen vezethet egy nem túl harmonikus munkakapcsolathoz. Kommunikáld a gondolatodat másként. Diplmatikusabban.

2. “Fantasztikus kolléga leszek!”
A cég már tud erről. Hiszen felvettek. – Legyen egészséges önértékelésed, de ne légy skrytsam / dicsekvő.

3. “Bármikor vállalom a túlórát, akár hétvégén is, vagy amikor szükséges!”
Nix! Ha nem becsülöd magadat, senki nem fog becsülni. Svédországban max. 40 órás a munkahét, de vannak munkaterületek, például, az egészségügy, ahol kevesebb. Ennek oka, hogy mind a munkavállalók, mind a munkaadók fontosnak tartják a munka-magánélet egyensúlyát, s a rekreációt. Ha valamilyen okból túlmunkát kell végezned, jár a magasabb díjazás (övertidsersättning).

4. “Nagy kiadásaim vanak.”
Nem releváns infó, nem hoz jobb helyzetbe. Sőt, hátrányodra lehet. S nem is tartozik a munkaadóra.

5. “Keményebben dolgozom, mint a legtöbben.”
Hogy a tudásod legjavát adod – ezt alapjáraton elvárják tőled.

6. “Magasabb volt a fizetésem néhány évvel ezelőtt.”
Most – itt és most van. Különböző feladatok, különböző felelősséggel járnak. Különböző cégek, különböző feltétlek mellett dolgoznak, s különböző munkadíjakat tudnak ajánlani.

7. ”A gimnáziumban / az egyetemen én voltam az egyik legjobb.”
OK, de mit jelent ez a leendő munkaadód számára? Miként tudja ezt hasznosítani a cég, hogyan tudsz ezzel hozzájárulni a cég sikeréhez? Ha igen, és nagyon, és hosszú távon – akkor se hozd szóba. A bizonyítvány jegyei nem igazán érdeklik a munkaadókat.

8. ”Többet érdemlek annál az összegnél, amit ajánlottatok.”
Ez a mondat konfliktust vetít előre. Mérlegeld a szavaidat. A leendő munkaadód, akinek eddig kedvező képe alakult ki rólad, ne érezze most úgy, hogy valójában, tévedett. Mert akkor visszalép.

9. ”Az ajánlatotok megalázó számomra.”
Lásd, mint fent.

10. ”Ha nem álltok elő egy jobb ajánlattal, nemet mondok, s akkor fújhatjátok az egészet.”
Ez sokkal inkább hangzik fenyegetésnek, mint ajánlatnak. Nem felnőtt magatartás. Nem profi beszéd.

Mit tegyél? Mondd azt, például, hogy: “Van egy ajánlatom egy másik cégtől, amely XX koronával többet jelentene, de inkább nálatok dolgoznék. Hogyan tudnánk úgy közelíteni egymás elképzeléséhez, hogy ez megtörténhessen?” – Ezesetben azt mutatod, hogy rugalmas vagy, s hogy valóban náluk szeretnél dolgozni, miközben jelzed azt is, hogy nem fogadsz el egy olyan fizetést, amely nem megfelelő számodra.

Ha a CV és a személyes leveled célba ért, itt hasznos tanácsokat találsz az állásinterjúval kapcsolatban.

felkészülés szempontjairól és a munkakeresés útjairól-módjairól már írtam két korábbi cikkben.
.

swe-tangent_250

Ha Svédországban szeretnél dolgozni, céget indítani – vállalok megbízást annak érdekében, hogy sikeresen célba érj. Elvégezem a háttérmunkát – CV, interjútréning, marketing. Mivel a siker kulcsa a svédtudás, személyre szóló online nyelvkurzust is kínálok. Amennyiben személyes konzultaciót szeretnél, kérlek, írj üzenetett ide vagy küldj mailt: svedkalauz@delisa.se  Tack!

forrás: chef.se, foto: framfot.se

.

.

a SVÉD MUNKAPIAC, MUNKA és GAZDASÁG kategória. Címkék: , , . svéd bértárgyalás – így csináld! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva