svéd állásinterjú – így csináld!

Ha abba a szerencsés helyzetbe kerültél, hogy a CV és személeys leveled elnyerte a munkaadó vagy a személyzeti vezető tetszését, s beszélgetésre hívtak, valószínű, felmerül benned, vajon milyen interjúra készülhetsz, kikkel találkozol?

Svédországban is többféle felvételi módszerrel, ill. ezek kombinációjával dolgoznak. De: ahány ház, annyi szokás: számíthatsz kötetlen találkozóra, telefonos- vagy video interjúra, s csoportos vagy panel beszélgetésre (‘zsűri’).

Vegyük sorra a helyzeteket, amelyek valamelyikében találhatod magad, ha állást keresel Svédországban.

Informális interjú
  • Gyakoribb forma, mint gondolnád: egy kötetlenebb face-to-face, azaz személyes találkozó, mely esetleg egy kávézóban vagy egy könyvtárban történik, s mely arról szól, hogy laza környezetben, de komoly szándékkal megismerje egymást a munkaadó és az adott állásra pályázó jelölt. Nem szabad azonnali választ várni az állásra vonatkozóan. De ha a felek elégedettek egymással, s biztatóak a benyomások, sor kerülhet egy formális keretek között zajló ‘komoly’ interjúra is.
  • Hogyan veheted ezt sikeresen? Noha ez a típusú beszélgetés a munkaadó részéről nem garantálja a felvételedet, mégis érdemes komolyan venned, s felkészülnöd rá. Vedd elő a cég honlapját, s végezd el a ‘leckét’ : tájékozódj a cég tevékenységéről, a profiljáról, az ügyfeleiről s a leendő tárgyalópartneredről is. Írd össze magadnak a fontosabb kérdéseidet is.
Telefonos interjú
  • Erre általában a felvételi folyamat elején szokott sor kerülni, azzal a szándékkal, hogy a cég személyes kapcsolatot teremtsen veled, azok után, hogy az írásban jelentkezők közül kiválasztottak téged – is. A rövid telefonos beszélgetés arra szolgál, hogy bizonyosságot szerezzetek arról, hogy az írásban jelzett szándékotok továbbra is megvan. Hogy helytállóak az elvárásaitok az adott munkával kapcsolatban, a személyes találkozót megelőzően.
  • Nagyon fontos mozzanat! A telefonbeszélgetés eldönti, továbbra is érdekesek vagytok-e egymás számára. Hogy hívnak-e szmélyes interjúra. Mutasd meg szociális képességeidet: hallgasd meg alaposan a feltett ke´rdéseket, kis szünetet tartva, válaszolj kielégítően a feltett kérdésekre – de soha ne mondj mást vagy többet! Különösen fontos, hogy pontosan és érthetően fejezd ki magad, hiszen hiányzik a testbeszéd, a mimika. Apróság, de ne felejts el mosolyogni a telefonos beszélgetés során: ‘smile when you dial’ – nagyon sokat jelent! Ha a telefonbeszélgetés jól sikerült.
Video interjú 
  • Egyre gyakoribb ez a forma! Nem csak a külföldről Svédországban munkakeresők számára, de az országon belül is – a távolságból (distansarbete) s az otthoni munkavégzés (arbeta hemifrån) elterjedtének okán. Az sem mellékes, hogy a technika fejlődésének köszönhetőn – a képminőség s a konferencia-funkció javulásával… – egyszerűen és olcsón mgszervzhető. A smarttelefon vagy a laptop segíségével létrehozott interjú hozza a ‘face-to-face’ beszélgetés élményét, így megfelelő minőséget e´s hatékonyságot eredményező módszer a felek számára.
  • Hogyan készülj fel a video-interjúra? Itt kaphatsz nagyon hasznos tippeket, tanácsokat.
Csoportos interjú 
  • Ritkán előforduló forma. Olyankor alkalmazzák a munkaadók, ha túl sok a jelentkező és első körben így választják ki azokat, akiket majd a tervezett személyes beszélgetésre hívnak. A csoportos interjú során arra is választ kapnak a cégvezetők, hogy a jelöltek hogyan reagálnak, milyen módon, milyen dinamikával integrálódnak, ‘működnek’ a csoportban.
  • Készülj fel, amennyire csak lehet! Legyen egy un. ‘elevator pitch’ kéznél: egy gyors, tartalmas és frappáns ‘forgatókönyv’: válaszokkal a szokásosnak mondható kérdésekre: legyen néhány jó mondatod önmagadról : ki vagy, melyek az erősségeid, melyek a leghasznalhatóbb ismereteid, tapasztalataid s mi az amiért lelkesedsz – s mindez férjen bele fél percbe! Eközben tartsd magad az arany középúthoz: vegyenek észre, lássanak, halljanak meg – de ne urald le a helyzetet!
Panel interjú
  • Az egyik gyakori forma: téged kérdez – live vagy online, egy több személyből álló ‘zsűri’. Jelen lehet a személyzetis, a cégtulajdonos, egy kisfőnök, egy majdani munkatárs és egy szakszervezeti vezető is.
  • Nem túl kellemes szituáció a jelölt számára, különösen, ha nem szeret szerepelni vagy ha lámpalázas típus. De ha alaposan felkészültél az előző pontokban adott tippek, tanácsok szerint, ha azonos figyelemmel fordulsz mindegyik személyhez s válaszolsz mindegyik kérdéseire – és beszéd közben nem felejtesz el időnként mosolyogni sem – jó úton vagy a siker felé. Du fixar det!

Egy dolog még!
Ha lehet, a találkozóid előtt lépj kapcsolatba a kiszemelt állás helyének szakszervezeti vezetőjével (fackrepresentant), aki majdnem biztosan részt is vesz majd a találkozón (a hirdetésekben általában feltüntetik a nevét, elérhetőségét). Kérd meg, mondjon néhány szót a helyi interjúzó szokásokról és gyakorlatról. Az így szerzett információk mindenképepen előnyösebb helyzetbe hoznak és jobban felkészülve, nagyobb biztonságérzettel mehetsz majd az első szemtől-szembeni megbeszélésre.

Lycka till!

A felkészülés szempontjairól és a munkakeresés útjairól-módjairól már írtam két korábbi cikkben.

swe-tangent_250

Ha Svédországban szeretnél dolgozni, céget indítani – vállalok megbízást annak érdekében, hogy sikeresen célba érj. Elvégezem a háttérmunkát – CV, interjútréning, marketing. Mivel a siker kulcsa a svédtudás, személyre szóló online nyelvkurzust is kínálok. Amennyiben személyes konzultaciót szeretnél, kérlek, írj üzenetett ide vagy küldj mailt: svedkalauz@delisa.se  Tack!

Forrás: careerbuilder.se

.

.

a SVÉD MUNKAPIAC, MUNKA és GAZDASÁG kategória. Címkék: , . svéd állásinterjú – így csináld! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva