C : otthon, napközben

familj_lagar_matFolytatjuk a hétköznapi élet helyzeteivel való ismerkedést. A gyakori tevékenységeket vesszük továbbra is sorra :  az otthoni teendőket, a munkát, az étkezéseket, óvodát, iskolát, a szabadidőt és sok mást –  három különböző család esetében: egy négytagú familia, egy elvált kisgyerekes mama és egy egyedül élő egyetemista fiú otthonában.

S el kezdünk körülnézni az átlagos svéd lakásokban,  ismerkedve az azok helyiségeire és berendezésére vonatkozó alapvető kifejezésekkel is.

Sorra vesszük az élet általános és szokásos rendjét, teendőit is.  Megtanulhatod azt például azt is, hogyan árnyalhatod az időt, az időpontokat, a napszakokat, a hét napjait leíró mondataidat. Természetesen folytatjuk az óra körüli kifejezések sorának bővítését és egy sor,  a mikor?  szóval kezdődő kérdést teszünk fel  – s nem maradnak el a válaszok sem.

Megtanulod azt is, hogyanragozzuk az igét jelen időben. (Nem nagyon ragozzuk! A forma ugyanaz, minden személyben).  Az összetett szavak alkotásának és a néhány grammatikai svédség alkalmazásának trükkjét is megismerheted.

Paket C

  • 7.  Svenssonék napi programja
  • 8.  Ingrid és Mats Ek hétköznapjai
  • 9.  Bo Lundin, az egyetemista

A leckéket hangos PowerPoint formában és mP3-as hangfile kíséretében küldjük el mailben
Ha kérdéseid vannak, kérjük mailezz: delisa@live.se

a svéd B1 tartalma kategória. C : otthon, napközben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva