Az egészségügyi ellátásról

Kórházi orvosok és ápolókSvédországban az egészségügyi ellátás biztosításhoz kötött.

A turistáknak, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgároknak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot az EU egészségügyi kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.oep.hu honlapon találhatók.

  • Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központokban, orvosi rendelőkben, kórházakban, illetve az egészségbiztosítóval (Försäkringskassan) szerződéses viszonyban álló magánorvosoknál az EU egészségügyi kártya felmutatásával igazolható az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultság. Az ellátásért fizetni kell (vizitdíj). A szerződéses orvosok névsora a gyógyszertárakban rendelkezésre áll. Aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló  orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie.

  • A teljes gyermekellátás 19 éves korig ingyenes.
  • Fogorvosi kezelés szükségessége esetén a szerződéses fogklinikán (Folktandvården), fogorvosnál  is be kell mutatni az EU egészségügyi kártyát. A fogorvosi kezelés költségét a páciens maga fizeti.
  • Súlyos esetben az EU egészségügyi kártyával közvetlenül a kórház ügyeletéhez kell fordulni.
  Orvosi (normál- ill. szakorvosi és akut) ellátás
   170 illetve 270 koron
  Nem orvos (labor, optikus, stb.) adta ellátás
   100 korona
  Gyógyszerköltség    900 koronáig: 100 % – de évente max. 1800
  Kórházi ellátás    100 korona/nap

Az svédországi egészségügyi ellátás részletes és teljes  díjlistája (2011)  itt található.

  • EU egészségügyi kártya nélkül a beteg maga fizeti az ellátás költségeit.A kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésére vonatkozó igazolást a lakóhelye szerint illetékes magyar megyei egészségbiztosítási pénztárnak (MEP) kell benyújtani költségterítés céljából.A pénztár a külföldi biztosítótól kapott információk alapján annyit fizet, amennyibe az ellátás az EU egészségügyi kártya alapján került volna. Az így megtérített és a ténylegesen kifizetett összegek közötti költségkülönbözetet az ellátásban részesült személyre hárul, ezt az OEP nem téríti meg.

További információk:   Országos Egészségügyi Pénztár:     www.oep.hu

KULTÚRA és ÉLETMÓD kategória. Az egészségügyi ellátásról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva